sunnuntai 3. elokuuta 2014

Tähtitietelijöitä Prahassa

Lauantaiaamu alkoi pyhiinvaelluksella vanhaan katoliseen katedraaliin (Church of Our Lady before Týn) katsomaan tähtitietelijä Tyko Brahen (1546-1601) hautaa. Tyko on kuuluisa ainakin luonnontieteilijäpiireissä, sillä häntä pidetään ensimmäisenä nykyaikaisena luonnontieteilijänä. Tykon oivallus oli kirjata tähtitieteelliset havaintonsa (kaukoputki keksittiin vasta vuosikymmeniä myöhemmin) huolellisesti muistiin myöhempää analyysiä varten. Tätä ei ollut aikaisemmin järjestelmällisesti tehty.

Tykon viimeinen leposija. Edustalla pieni taidemuseo.

Tyko oli syntyjään tanskalainen, ja toimittuaan vuosia Tanskan kuninkaan hoviastronomina hän siirtyi Prahaan, jossa hän eleli keisarillisena astronomina kuolemaansa asti. Tykon ulkonäkö oli vähintäänkin pekuliaarinen, sillä hän käytti messinkistä nenäproteesia hävittyään kaksintaistelun nuoruusaikoinaan. Irtonenän sauma erottuu myös Tykon kuvassa hänen haudallaan.


Tykon haudalta löytyy palmunlehvien lisäksi myös Tanskan lippu.


Kaupungeissa kävellessään pitää kuuleman mukaan muistaa katsoa ylös. Tällä kertaa vilkuilu tuotti iloisen yllätyksen, sillä törmäsimme sattumalta toisen muinaisen tähtitieteilijän, Johannes Keplerin, asuintaloon.


Keplerin kotitalo löytyi tämän pikkuruisen laatan ansiosta.

Kepler muutti Prahaan Tykon oppilaaksi vain viikkoja ennen tämän kuolemaa, ja sittemmin jatkoi hänen elämäntyötään. Kepler oli aikansa nerokkain teoreetikko, mutta omien sanojensa mukaan liian kömpelö rakentamaan ja käyttämään tuon ajan innovaatiota, linsseistä koottavaa kaukoputkea. Jälkipolvet muistavat Keplerin kolmesta planeettain liikettä kuvaavasta laistaan, joita vielä tänä päivänäkin tähtitieteen fuksit opettelevat peruskursseilla. 

Satoja vuosia vanhan talon alkuperäinen kuviointi paljastuu rapisevan neuvostobetonin alta.

Keplerin asuintalossa oli yhdestä huoneesta koostuva pikku museo, jossa kerrottiin Keplerin elämästä tieteessä ja sen ulkopuolella. Keplerin sanotaan aina seisseen sanojensa takana. Hän muun muassa pelasti vanhan äitinsä päätymästä noitaroviolle.

Huvittavana yksityiskohtana Kepler viittaa avaruusaluksiin (1600-luvulla!) pohtiessaan ihmismieltä ja avaruuden suunnattomia etäisyyksiä: ”Provide a ship or sails suited for the celestial environment – and you find people who will not be frightened even by such a distance.”

Hui, olipas faktapohjainen teksti. Ensi kerralla jotain hiukan kevyempää? So, le beer it is.


Kuvassa avonainen olut. Kioskimyyjät tykkäsivät kuvan kaulakorusta.