Pilsneriä, pilsneriä, pilsneriä.
Tšekki on tunnetu maailmalla niin tummista kuin vaaleista oluistaan.
Tunnettuja olutmerkkejä ovat Budweiser Budwar (ei se jenkkiolut),
Stratopramen, Lobkowicz, Černá Hora ja S-Marketeista tutut
pässietikettinen Velkopopovický Kozel sekä Pilsner Urquell.
 |
Matkan ensimmäinen. |
Kaikilla
panimoilla on oma pilsner (tumma/vaalea) tai pale lager, joita saa
paikallisten kuppiloiden hanoista tyypillisesti hintaan 28 korunaa (~
1 euro) per puoli litraa. Suomalaisille tutun Tallinnan hinnat
kalpenevat Keski-Euroopan vastaavien rinnalla.
 |
Vaaleaa olutta (Lobkowicz). |
Ravintoloissa ei ole yleensä
valokoimassa kuin muutamaa olutta: yhtä tummaa ja paria vaaleaa.
Pullo-oluita tai erikoisuuksia ei ainakaan turistialueelta löytynyt.
Paikalliset kioskit myyvät runsaasti bulkkilagereita. Paikallisena
omituisuutena maistoimme sekoituksen tummaa ja vaaleaa olutta, joka
maistui laihalta tummalta oluelta, ”kuin joisi stoutia metrin
päästä”.
 |
Tummaa olutta (Kozel). |
Näkyvimmällä olutmerkillä Pilsner
Urquelilla on muuten laaja mutta tasokas ravintolaketju. Oluen
lisäksi ravintolat tarjoavat tsekkiläistä perinneruokaa halvahkoon
hintaan (kahden hengen illallinen 14,70€). Ruokalaji Morawian
Sparrow ei nimestään huolimatta sisältänyt varpusta.
 |
Kaupungin ainoa IPA. Hintakin oli vain noin yhden euron. |
|
|
 |
Yksi olut exportattiin Itävällan puolelle |